tel: +36-30-5955-942 nyarfadent.info@gmail.com Időpont kérése

Fogtömések

A fogszuvasodás esztétikai zavarral, fájdalommal, akár a fog elvesztésével is járó folyamat. Gyakran a szuvasodást csak tapasztalt, szakértő szem veszi észre, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre. A kezdődő elváltozás visszafordítható!

Mikor megoldás a fogtömés?

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák. Szénhidrátokat- pl: cukor, fruktóz, glükóz stb. – a szájüregben lévő baktériumok kezdik el bontani, ami során melléktermékként savat képeznek. Ez károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. Az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely egy idő után tovább terjedhet, és visszafordíthatatlan roncsolódást idéz elő a fogban.

A fogtöméssel a szuvasodás által létrejött foganyagvesztést állítjuk helyre. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját, esztétikusan, tömőanyaggal helyetesítjük.

fogtomes

“Kaméleon” effektus

Az esztétikai fogászat a fémmentes alapanyagoknak és modern technikáknak köszönhetően a magas esztétikai igényeknek is meg tud felelni a funkció tökéletes helyreállítására mellett egy fájdalommentes, minimál invazív terápia során.

A több színárnyalattal rendelkező, legmodernebb esztétikus tömőanyagokat alkalmazva „láthatatlan” restaurációkat tudunk készíteni.

A pácienssel közösen előre megtervezzük a  fogak formáját, azok elhelyezkedését, színét majd a szájban modellezve kialakítjuk a végleges kontúrokat.

  • Jó tudni!

  • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy aprócska „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
  • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás tovább terjedjen a szomszédos fogakra.
  • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért is a szénhidrátdús és rendszertelen táplálkozás a felelős.
  • A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével fogaink erősíthetők: a legfontosabb anyagok a kalcium és a florid-ion.
  • Fogtömésre fizikai sérülés miatt is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
  • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás, kellemetlen szájíz, szájszag áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen ezek a tünetek fogtömést igényelhetnek!
  • A fog és a fogtömés kémiai kötésben állnak egymással, ezáltal a tömés tartós marad.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés lehetőséget nyújt a fájdalom megszüntetésére és a fog megtartására.

Milyen eséllyel menthető meg a fog?

A gyökérkezelés sikeressége sok tényező befolyásolja. Többek közt az adott fog egyedi anatómiája, fizikai és kémiai tisztítása.

Fogorvosi rendelőnk gépi gyökérkezeléssel, lézeres fertőtlenítéssel és precíz kémiai megmunkálással növeljük a várható sikert.