tel: +36-30-5955-942 nyarfadent.info@gmail.com Időpont kérése

Barázdazárás

A barázdazárás a tejfogakon és a maradó fogakon végzett prevenciós eljárás, mellyel az őrlő fogak rágófelszínén lévő aránytalanul szűk és mély barázdák lezárását értjük egy speciális tömőanyaggal.

Leginkább gyermekeknek ajánljuk a frissen előtört maradó fogakon, mivel azok még nem tartalmaznak elég kálciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben.

A barázdazárás egy egyszerű, gyors és fájdalommentes beavatkozás, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásai megelőzhetők. A barázdazárás megelőzi, illetve nagymértékben csökkenti a gyermekkori fogszuvasodás előfordulását.

Célja a mély, nehezen tisztítható barázdák feltöltése egy speciális védőanyaggal, ami megszilárdulása után egy sima, tisztítható felszínt hoz létre, így megakadályozva a baktériumok, ételmaradékok behatolását a szűk és mély barázdákba.

Akiknek ajánljuk

A barázdazárást frissen előtört tej és maradó fogaknál javasoljuk, legalább fél éven belül , mert ilyenkor még nagy valószínűséggel nem indul meg a fogszuvasodás.

Az első nagyőrlő, a 6-os fogak megjelenése külön figyelmet érdemel, mivel azok fogváltás nélkül, észrevétlenül előtörnek 6-7 éves korban. Sokszor előfordul, hogy a szülők tejfognak gondolják, így kevés figyelmet kapnak, ami korai fogszuvasodáshoz vezethet, amihez a gyermek ügyetlen fogmosási technikája is nagyban hozzájárulhat.

Kiterjesztett barázdazárás:

Olyan esetben, ha már elkezdődött a barázdák mélyén egy bizonyos mértékű fogszuvasodás, kiterjesztett barázdazárást alkalmazunk. Ilyenkor szűkség van egy kis fúrásra, ki kell mélyíteni a barázdákat, hogy az esetlegesen elmeszesedett szöveteket eltávolítsuk. Ezt követően a folyamat megegyezik az egyszerű barázdazárással.

barazdazaras

Barázdazárás menete:

  • Első lépésben megtisztítjuk a fogakat, majd leszárítjuk.
  • Majd egy következő lépésben egy speciális kék anyaggal előkezeljük a fog felszínét, azután kerül felvitelre a barázdazáró anyag.
  • A barázdazáró anyag kötését egy speciális kék fényű, polimerizációs lámpa megvilágításával érhetjük el.
  • A kezelés végén elvégezzük az esetleges korrekciót.

A beavatkozás foganként 10-15 percet vesz igénybe, de az időtartamot befolyásolja a gyermek együttműködése is.