A barázdazárás a tejfogakon és a maradó fogakon végzett prevenciós eljárás, mellyel az őrlő fogak rágófelszínén lévő aránytalanul szűk és mély barázdák lezárását értjük egy speciális tömőanyaggal.
Leginkább gyermekeknek ajánljuk a frissen előtört maradó fogakon, mivel azok még nem tartalmaznak elég kálciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben.
A barázdazárás egy egyszerű, gyors és fájdalommentes beavatkozás, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásai megelőzhetők. A barázdazárás megelőzi, illetve nagymértékben csökkenti a gyermekkori fogszuvasodás előfordulását.
Célja a mély, nehezen tisztítható barázdák feltöltése egy speciális védőanyaggal, ami megszilárdulása után egy sima, tisztítható felszínt hoz létre, így megakadályozva a baktériumok, ételmaradékok behatolását a szűk és mély barázdákba.
A barázdazárást frissen előtört tej és maradó fogaknál javasoljuk, legalább fél éven belül , mert ilyenkor még nagy valószínűséggel nem indul meg a fogszuvasodás.
Az első nagyőrlő, a 6-os fogak megjelenése külön figyelmet érdemel, mivel azok fogváltás nélkül, észrevétlenül előtörnek 6-7 éves korban. Sokszor előfordul, hogy a szülők tejfognak gondolják, így kevés figyelmet kapnak, ami korai fogszuvasodáshoz vezethet, amihez a gyermek ügyetlen fogmosási technikája is nagyban hozzájárulhat.
Olyan esetben, ha már elkezdődött a barázdák mélyén egy bizonyos mértékű fogszuvasodás, kiterjesztett barázdazárást alkalmazunk. Ilyenkor szűkség van egy kis fúrásra, ki kell mélyíteni a barázdákat, hogy az esetlegesen elmeszesedett szöveteket eltávolítsuk. Ezt követően a folyamat megegyezik az egyszerű barázdazárással.
A beavatkozás foganként 10-15 percet vesz igénybe, de az időtartamot befolyásolja a gyermek együttműködése is.